02 januari 2007

Column DvhN: Geen nieuw jaar

Daar zit je dan met je goede voornemens. ’The morning came upon me like a bullet from a gun’, zingt Jelle Paulusma op Here we are, de mooiste cd van het net afgesloten jaar, terwijl het buiten alweer donker wordt. Het nieuwe jaar is weer eens begonnen met een kater zonder weerga. En terugdenkend aan al die andere eerste dagen van de nieuwe jaren van vroeger, besef je dat er ook in 2007 niks verandert.
En al ben je dan veel te laat je bed uitgekomen voor het nieuwjaarsconcert uit Wenen en het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen, je ziet op de tv dat Sissy er nog steeds is.
En The Bold en de belspelletjes; SBS 6 wenst je ook in 2007 veel geldprijzen toe, die je toch nooit wint. Ook de treurigheid is niet anders dan in het oude jaar. En je vraagt je af waarom je eigenlijk die lege champagneglazen op het aanrecht zo vaak gevuld hebt.
Teletekst zegt dat er weer meer is ge sms’t in de eerste nacht van het nieuwe jaar. En dat de nieuwjaarsduik in Scheveningen is afgelast vanwege de wind. Ach ja, de wind. En je denkt aan de woorden vanPrediker: ’De wind waait naar het zuiden, dan draait hij naar het noorden. Hij draait en waait en draait, en al draaiend waait de wind weer terug.’ Nee, er is niets nieuws onder de zon. Geen nieuw jaar, geen nieuwe aarde, geen nieuw mens. Je zult het weer moeten doen met wie je bent. Maar je probeert het ook in 2007 maar weer met zoveel mogelijk liefde.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En bij deze mijn diepe, diepe bewondering voor de productie van deze column; ik heb mogen aanschouwen hoe je er die dag bij liep en dat was geen mooi plaatje. Dat je er dan toch zo´n prozaïsch stukje uit weet te persen stemt tot vrolijkheid voor het nieuwe jaar!

Anoniem zei

We willen nieuwe columns!! Je bent toch niet ontslagen bij DvhN????