18 januari 2013

Armstrong

Dit is het landschap van het rondje Girona, Sant Esteve de Llémena, Olot, Santa Pau, Banyoles, Girona. Soms staan de bergen wat dichter op elkaar en bij Olot zijn de besneeuwde Pyreneeëntoppen te zien.
Deze route van ruim 100 kilometer was een van Armstrongs favoriete rondjes. Tenzij hij daar ook over heeft gelogen natuurlijk. Het was in elk geval een van de mooiste rondjes die ik ooit heb gefietst.
Er is wat merkwaardigs aan de hand met Armstrongs bekentenissen. Nu hij toegeeft doping te hebben gebruikt, geloven we hem opeens op zijn woord. Oké, hij vertelt niet alles, maar dat het waar is wat hij zegt over zijn gebruik van epo en aanverwante artikelen, daar twijfelen we niet aan. Toen hij het tegenovergestelde beweerde, geloofde niemand hem.
Alle uitspraken over Armstrongs dopinggebruik zijn gebaseerd op de getuigenissen van wielrenners die allemaal net als hij eerst ontkend en daarna bekend hebben. Dat maakt hen - wat er ook precies gebeurd is - in elk geval tot leugenaars.
Ik hoop dat Armstrong in het tweede deel van het interview met Oprah al zijn bekentenissen weer intrekt. Dat zou niet alleen een magistrale grap zijn, maar ons ook confronteren met de vooropgezetheid van onze meningen. Een wielrenner die doping bekent, spreekt de waarheid want alle wielrenners gebruiken nu eenmaal doping, zo luidt de volkswijsheid. Daarom geloven we een wielrenner die ontkent per definitie niet, ook al is hij of zij nog nooit op enige wijze in verband gebracht met dopinggebruik.
We vinden de getuigenissen van leugenaars die onze vooroordelen bevestigen betrouwbaarder.

Geen opmerkingen: