24 september 2006

Column

Ik ga op deze plek in elk geval de column publiceren die ik om de twee weken schrijf voor Dagblad van het Noorden. Hier is alvast een oudje (van 19 september) getiteld 'Spijt':
"De paus heeft er spijt van dat moslims zich beledigd voelen door zijn Regensburg-lezing. Voor wie het gemist heeft: de plaatsbekleder van Christus op aarde haalde tijdens een lezing in Duitsland een veertiende-eeuwse tekst aan waarin de islam een gewelddadige religie wordt genoemd. Resultaat: 'spontane' haatdemonstraties in islamitische dictaturen, een doodgestoken non in Somalië, aanslagdreiging in het Vaticaan, oproepen om de kerkleider te vermoorden, en islamitische groeperingen met fraaie namen als de Islamitische Zwaarden van de Waarachtigheid en de Leeuwen van het Monotheïsme die kerken in de fik steken.
Ik zal wel te slim zijn, maar dat begrijp ik dus niet. Stel ik hoor een lezing waarin op ongenuanceerde wijze een verband wordt gelegd tussen overgewicht en fastfood doordat een citaat wordt aangehaald uit een omstreden onderzoek. Dan ga ik daar als woedend overgewichtig persoon vervolgens dus tegen protesteren door naar de McDonalds te rennen en mezelf vol te stoppen met hamburgers en andere vettigheid?
Dat het citaat dat de paus aanhaalde, was ingebed in een betoog doet er natuurlijk in het geheel niet toe. Wat dat betreft hebben onze moslimvrienden goed opgelet bij de absurde discussie vorige week in ons land over minister Donners sharia-uitspraken (ik begin steeds meer van Piet Hein te houden). Ook de Don betuigde zijn spijt over de domheid van zijn criticasters.
Iedereen heeft de mond vol van dialoog, maar een uitspraak doen die discussie kan uitlokken, dát mag niet in het huidige hyperpolitiekcorrecte tijdsgewricht. Het spijt mij dan ook zeer als mensen zich beledigd voelen door deze column. Maar het spijt mij nog veel meer dat ik te slim ben om nog enig vertrouwen in de toekomst te hebben."

3 opmerkingen:

Jos Jonkeren zei

als je ook ziet WAT de paus dan daadwerkelijk zei, is het alleszins redelijk. die leipe Gelovigen moeten maar niet zo zeiken. Ga eens tegen kritiek kunnen!

Mandarijn zei

Hee mopperjob, ga es wat nieuws schrijven!

Anoniem zei

já job, waar blijft die column nou van gist'ren?