02 maart 2013

Top 5 van 2012

Op veler verzoek (zie de reacties hieronder) alsnog mijn top 5 van vorig jaar, met voor het eerst twee winnaars en een gedeelde nummer 5. Conclusie: in Nederland wordt heel goede muziek gemaakt.

1/2. Scott Matthews, What the night delivers...
Gewoon de cd kopen en beluisteren en beluisteren en beluisteren. (En niet gaan zeuren dat hij uit 2011 komt, want in Nederland is hij pas vorig jaar uitgebracht.)

1/2. broeder Dieleman, Alles is ijdelheid
Wonderbaarlijk poëtische troostmuziek uit Zeeland. Uitermate geschikt voor twijfelende ongelovigen en gelovige twijfelaars. Kaal en uitgestrekt als het Zeeuwse land, diep als de Schelde en hecht als de vette klei, die (al dan niet met Gods hulp) is gewonnen op het water van de zee.

3. William Seen's Transport Music, Can I sit here and absorb
Schreef ik deze recensie over voor Dagblad van het Noorden: "Het debuut van de Friese band William Seen’s Transport Music roept de al even geniale debuutalbums van Johan en Sukilove in herinnering. Maar eigenlijk is deze cd nog een stuk veelzijdiger en completer. Het heeft even geduurd (de liedjes werden opgenomen tussen 2005 en 2008) maar Can I sit here and absorb? is het wachten waard geweest. Dit is gitaarpop van grote melodische schoonheid, soms stevig rockend en dan weer lyrisch ingetogen - in twaalf gevarieerde, ijzersterke songs, met het welhaast symfonisch gecomponeerde Frankie Laine als hoogte- punt van de hoogtepunten. Denk naast Johan ook aan The Beatles, Daryll-Ann, The Serenes en een vleugje Jayhawks. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de fraaie meerstemmige zang die deze geweldige plaat voorziet van nog een extra dimensie."

4. Daniël Lohues, Gunder
Vaste klant in de top 5, 't is niet anders. De bard van Erica is nu eenmaal de beste liedjesschrijver van Nederland (nou ja, samen met Jelle Paulusma dan). Probaat middel tegen dreigende depressies en slecht weer: gewoon even Komp wel goed draaien en de zon schijnt alweer.

5. The Deep Dark Woods, The place I left behind
Ingetogen americana. Luister naar Virginia.

5. De Sint Willebrord Sessies Vol. 1: Sporthuis "Hubert"
Nederlandse wieleramericana die ons hevig doet verlangen naar de koers (prachtlied van Alex Roeka) en eenzame fietstochten ('Rij, rij renner alleen', zoals Ivo Victoria zingt).

Naschrift: En dan kom ik er nu achter dat ik The Beach Boys ben vergeten! 'That's why God made the radio' hoort hier natuurlijk ook bij te staan. Nou ja.

Geen opmerkingen: