12 december 2006

Column DvhN: Suizende stenen

Tijdens de verkiezingscampagne heb ik geen partij er over gehoord en ook Sinterklaas deed er in zijn gedichten het zwijgen toe. Nu moet ik dus, godbetert, tegen alle oud-Hollandse tradities, normen en waarden in, mijn laatste restje hoop vestigen op de Kerstman, die Angelsaksische indringer, die al zoveel kapot heeft gemaakt in onze hoofden. Ik heb het natuurlijk over sjoelen. Er dient groot alarm te worden geslagen, want de sjoelbak dreigt te verdwijnen uit onze cultuur.
U denkt natuurlijk: 'Wat bazelt die vent, kom eens bij ons op zolder kijken, daar staat nog zo'n Homas-bak.' Maar daar gaat het niet om. Of juist wel natuurlijk, want dat die bak bij u op zolder staat krom te trekken en te verstoffen, zegt alles. Feit is dat bijna nergens meer een fatsoenlijke sjoelbak te koop is. Ja, van die speelgoeddingen uit China, met zulke kleine schijfjes dat ze, als je even niet uitkijkt, pardoes onder je nagels schieten. Maar een degelijke Homas-bak? Dat bedrijf is al een paar jaar failliet. Een echte Schilte wedstrijdbak? Zelfs op het hoofdkantoor kunnen ze je niet vertellen waar je die nog kunt kopen. Het enige merk dat je tegenwoordig, na lang zoeken, nog tegenkomt in verantwoorde speelgoedwinkels is HOT. Nou, ik weiger een sjoelbak te kopen waar 'hot' op staat. Opzouten met die Angelsaksische rotzooi!
Landgenoten! Er dreigt een generatie kinderen op te groeien die niet meer weet wat sjoelen is. Die het heerlijke geluid van zacht suizende sjoelstenen niet kent en dientengevolge een gebrekkige oog- handcoördinatie ontwikkelt. Daarom moet sjoelen een verplicht onderdeel worden op de basisschool, én bij het inburgeringexamen voor nieuwe Nederlanders. Wie geen honderd gooit, komt er niet meer in.

Geen opmerkingen: